Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Politi─Źno sodelovanje /Srednja Azija /

Politi─Źno sodelovanje z dr┼żavami Srednje Azije

REPUBLIKA KAZAHSTAN

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992. Slovenija Kazahstan  nereziden─Źno pokriva iz Moskve. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Republike Kazahstan Kasimu-┼Żomartu Tokajevu predal 3. septembra 2019.

Dvostranski odnosi se osredoto─Źajo tudi na krepitev gospodarskega sodelovanja. Od leta 2011 se izvajajo redna zasedanja slovensko-kazahstanske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje.
Do prvega meddr┼żavnega obiska na najvi┼íji ravni je pri┼ílo maja 2002, ko je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev obiskal Slovenijo. Iz Slovenije sta Kazahstan doslej obiskala dva predsednika republike, prvi─Ź septembra 2002 in drugi─Ź novembra 2009.

V Almatyju deluje konzulat RS na ─Źelu s ─Źastnim konzulom.

KIRGIŠKA REPUBLIKA

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992. Slovenija Kirgi┼íko republiko  nereziden─Źno pokriva iz Moskve. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Kirgi┼íke republike Sooronbaju ┼Żeembekovu predal 13. februarja 2020. 

Do politi─Źnih sre─Źanj med dr┼żavama pogosto prihaja ob robu multilateralnih dogodkov. Veleposlani┼ítvo v Moskvi pomaga pri iskanju skupnih politi─Źnih in gospodarskih interesov ter mo┼żnostih za sodelovanje na drugih podro─Źjih, s ─Źimer skrbi za nenehen razvoj in nadgradnjo odnosov med dr┼żavama.

Do sre─Źanj na ravni predsednikov dr┼żave in predsednikov vlad je doslej pri┼ílo septembra 2010 in septembra 2011, obakrat v New Yorku, ZDA. Ministra za zunanje zadeve sta se sre─Źala ob robu M├╝nchenske varnostne konference februarja 2019.

REPUBLIKA TAD┼ŻIKISTAN

Slovenija je diplomatske odnose s Tad┼żikistanom vzpostavila 4. aprila 2002. Slovenija Tad┼żikistan nereziden─Źno pokriva iz Moskve. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Tad┼żikistana Emomaliju Rahmonu predal 20. novembra 2018.

Politi─Źno sodelovanje med Slovenijo in Tad┼żikistanom je dobro. Do sre─Źanj med dr┼żavama pogosto prihaja ob robu mednarodnih dogodkov. Najvi┼íja meddr┼żavna sre─Źanja so doslej potekala na ravni ministrov za zunanje zadeve.

TURKMENISTAN

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 11. novembra 1993. Slovenija Turkmenistan nereziden─Źno pokriva iz Moskve. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je 17. junija 2018 poverilna pisma predal predsednici parlamenta (Majlis) G├╝l┼čat M├Ąmmedovi.

Dvostransko sodelovanje je pridobilo na zagonu junija 2014, ko je Turkmenistan z gospodarsko delegacijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, kar je najvi┼íji slovenski obisk v Turkmenistanu doslej. Leta 2015 je sledil povratni obisk predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova. Obisk, ki je bil namenjen krepitvi politi─Źnih in gospodarskih odnosov med dr┼żavama, bodo v prihodnje dopolnila in nadgradila zasedanja slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.

REPUBLIKA UZBEKISTAN

Dr┼żavi sta diplomatske odnose vzpostavili 16. januarja 1995. Slovenija Uzbekistan nereziden─Źno pokriva iz Moskve. Izredni in poobla┼í─Źeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma 11. junija 2019 predal ministru za zunanje zadeve Republike Uzbekistan Abdulazizu Khafizovichu Kamilovu.

Politi─Źne konzultacije, izvedene maja 2019 v Ljubljani, so potrdile vzajemni interes za krepitev sodelovanja na gospodarskem in drugih podro─Źjih, kot so turizem, upravljanje z vodami, mladi ter medkulturni in medverski dialog. Krepi se sodelovanje na podro─Źju ┼ítudijskih in akademskih izmenjav.

V Ta┼íkentu od marca 2011 uspe┼íno deluje podru┼żnica slovenske nevladne organizacije Regionalni dialog, ki ima pomembno svetovalno vlogo pri izvajanju reform na podro─Źju pravosodja in je s strokovnim prispevkom dragocen element povezovanja med dr┼żavama.

V Ta┼íkentu deluje konzulat RS na ─Źelu s ─Źastnim konzulom.