Veleposlaništvo RS Moskva /Vizumske in konzularne informacije /Obvestila /

POTOVALNI NASVETI - RUSIJA IN BELORUSIJA

Rusija
Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije. Tistim, ki se tam nahajajo pa svetujemo, da to državo zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja zapustijo, pri tem naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri.

Belorusija
Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja na območje Belorusije. Tistim, ki se ta čas nahajajo na območju te države, svetujemo, da jo zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja zapustijo. Pri tem naj se odločijo za varne poti po lastni izbiri.


Zaradi lažje, hitrejše in učinkovitejše konzularne pomoči, ki jo nudimo slovenskim državljanom, ki potujejo, vam svetujemo, da izpolnite spletni obrazec "obveščanje o potovanju", ki je dosegljiv na https://svvmzz.adapta.si/applicationturist.php 

Protesti in izredno stanje v Kazahstanu

Zaradi nenehnih protestov in nasilnih spopadov je vlada 5. januarja 2022 odstopila. Za Nur-Sultan, Almaty, območje Almatine in regijo Mangistau je bilo do 19. januarja 2022 razglašeno izredno stanje, ki vključuje policijsko uro med 23. in 7. uro in prepoved zbiranja. Uvedene so zapore prometa in preverjanje identitete. Zračni promet na letališču Almaty na splošno ni prizadet, vendar so nekateri leti odpovedani. Dostop do interneta je omejen.

Izogibajte se demonstracijam in upoštevajte navodila lokalnih oblasti in varnostnih sil.

Spremljajte najnovejše dogodke preko lokalnih in družbenih medijev.

Zaradi omejenih možnosti konzularne podpore in težav pri pridobivanju morebitnih potrebnih testov PCR ni priporočljivo potovati v zgoraj omenjena območja v času izrednega stanja.

Konzularno poslovanje in COVID-19

V okviru prizadevanj za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom slovenske državljane, ki bi se radi zglasili na veleposlaništvu zaradi konzularnih opravil, vključno z urejanjem osebnih dokumentov, prosimo, naj nas najprej pokličejo ali napišejo sporočilo na naslov consmoscow.mzz(at)gov.si. Konzularno poslovanje je namreč zaradi trenutnih razmer do nadaljnjega omejeno.


Za nujne primere izven delovnega časa smo dosegljivi na dežurni telefonski številki: +7 985 764 75 25

Kazahstan začasno ukinja brezvizumski režim

Kazahstan z vladno uredbo z dne 17. aprila 2020 (https://primeminister.kz/ru/decisions/17042020-220) z namenom omejevanja širjenja COVID-19 do 1. novembra 2020 prekinja izvajanje brezvizumskega režima, ki je državljanom 57 držav omogočal 30-dnevno bivanje v državi brez vizuma.

Državljani Slovenije, ki so imetniki navadni in službenih potnih listov, tako za obisk Kazahstana  do 1. novembra 2020 potrebujejo vizum: https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa/press/article/details/6764?lang=en

Za podrobnosti glede pridobitve vizuma se obrnite na pristojno kazahstansko veleposlaništvo. Od prosilcev za vizum se bo zahtevalo tudi zdravniško potrdilo, da niso okuženi z novim koronavirusom, ki ni starejše od 48 ur.

Elektronski vizum za obisk Sankt Peterburga

Od 1. oktobra 2019 lahko državljani Republike Slovenije prek specializirane spletne strani https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html pridobijo poslovne, humanitarne in turistične elektronske vizume za enkratni obisk Sankt Peterburga in Lenigrajske pokrajine.

Elektronski vizum je brezplačen. Zanj je treba zaprositi 20 oziroma najpozneje 4 dni pred načrtovanim potovanjem. K elektronski vlogi je treba priložiti fotografijo v elektronski obliki. Izdani vizum velja do 30 dni in dovoljuje 8-dnevno bivanje izključno na območju Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine.

Imetniki elektronskega vizuma lahko v Rusko federacijo za namen obiska Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine vstopajo in izstopajo iz nje samo prek določenih mejnih prehodov, ki so našteti tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_checkpoint_en.html

Elektronski vizum ne omogoča potovanj po ostalem ozemlju Ruske federacije! Prav tako ne omogoča vstopa v Rusko federacijo na drugih mejnih prehodih, kar pomeni, da imetnik takega vizuma v Sankt Peterburg ne more potovati prek moskovskih in drugih ruskih letališč.

Imetniki elektronskega vizuma si morajo za trajanje bivanja v Sankt Peterburgu in Leningrajski pokrajini urediti ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

Prosilci za elektronski vizum morajo imeti veljaven potni list, ki velja vsaj 6 mesecev in ima vsaj eno prazno stran za vstopne in izstopne žige.

Vsem prosilcem za vizum priporočamo, da pred izpolnjevanjem vloge za elektronski vizum pozorno preberejo navodila. Prav tako svetujemo, da so pri vnašanju podatkov natančni in preverijo pravilnost vseh vnesenih podatkov (npr. ime in priimek ter številka potnega lista). Najmanjša napaka pri vnosu podatkov v vizumsko vlogo je lahko razlog za zavrnitev vstopa v Sankt Peterburg in Leningrajsko pokrajino.


Imetniki elektronskega vizuma morajo Rusijo zapustiti najpozneje v 8 dneh od vstopa vanjo. Prekoračitev bivanja ima resne posledice in je lahko razlog za večletno prepoved vstopa v Rusko federacijo. 

Vse informacije o elektronskem vizumu za obisk Sankt Peterburga in Leningrajske pokrajine najdete tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/spb_home_en.html

Veljavnost elektronskega vizuma je mogoče preveriti prek specializirane spletne strani https://evisacheck.kdmid.ru

 

 

Elektronski vizum za obisk Kaliningrada

Od 1. julija 2019 lahko državljani Republike Slovenije prek specializirane spletne strani electronic-visa.kdmid.ru pridobijo poslovne, humanitarne in turistične elektronske vizume za enkratni obisk pokrajine Kaliningrad, Ruska federacija.


Elektronski vizum je brezplačen. Zanj je treba zaprositi najpozneje 4 dni pred načrtovanim potovanjem. K elektronski vlogi je treba priložiti fotografijo v elektronski obliki. Izdani vizum velja do 30 dni in dovoljuje 8-dnevno bivanje na ozemlju pokrajine Kaliningrad.


Imetniki elektronskega vizuma lahko v Rusko federacijo za namen obiska pokrajine Kaliningrad vstopajo samo prek določenih mejnih prehodov, ki so našteti tukaj: https://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_checkpoint_en.html

Elektronski vizum ne omogoča vstopa na ostalo ozemlje Ruske federacije.

Vse informacije o elektronskem vizumu za obisk pokrajine Kaliningrad najdete tukaj: http://electronic-visa.kdmid.ru/klgd_home_en.html


Veljavnost elektronskega vizuma je mogoče preveriti prek specializirane spletne strani https://evisacheck.kdmid.ru

OBVESTILO POPOTNIKOM: prečkanje belorusko-ruske meje

Na podlagi obvestila ruskih organov slovenske državljane opozarjamo, da so kopenski mejni prehodi med Belorusijo in Rusijo za državljane tretjih držav zaprti. Slovenskim državljanom, ki se v Rusko federacijo ali iz nje odpravljajo z vozili ali vlakom, svetujemo, da potujejo prek Latvije ali Ukrajine.

 

OPOZORILO: tridesetdnevni letališki brezvizumski režim za Belorusijo (http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/evropa/belorusija/) ne velja za tujce, ki v Belorusijo potujejo z letalom iz Ruske federacije ali iz Belorusije v Rusko federacijo (http://mfa.gov.by/en/visa/visafreetravel/e0ced19bb1f9bf2c.html).