Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
18.11.2011  

Predstavitev slovenskih vin v Moskvi

V okviru specializiranega vinskega sejma v Moskvi je 17. novembra 2011 v organizaciji Vinske družbe Slovenije in Veleposlaništva RS potekala degustacija slovenskih vin. Prireditev, ki je potekala pod geslom »Mediteranska vina, vina Slovenije« je bila dobro obiskana. Udeležili so se je predstavniki uvoznih podjetij, distributerjev, maloprodajnih verig in novinarji. Prireditev je vodil predsednik neodvisne vinske družbe in priznani sodnik g. Tsapelik, ki je predstavil glavne značilnosti posameznih vinorodnih okolišev RS.  

Uvodoma je veleposlanica Ada Filip-Slivnik prisotne pozdravila in predstavila pomen, ki ga ima vino v Sloveniji. Izpostavila je, da bi v RS težko govorili o vinski industriji, temveč je primernejša beseda ekskluzivnost. Posebej je izpostavila, da je vino tudi eden izmed motivov v slovenski himni. Sledila je predstavitev štirih vinskih kleti, ki so se predstavile na vinskem sejmu (Vinakoper, Vipava 1894, Dveri Pax, Radgonske gorice). Predstavniki podjetij so na kratko predstavili zgodovino svojih kleti in trenutne dejavnosti. Na degustaciji je bilo mogoče pokusiti štiri različna vina posameznih proizvajalcev. Tudi sicer je bil slovenski razstavni prostor, v primerjavi z ostalimi precej dobro obiskan.  

Ocenjujemo, da je dogodek nedvomno prispeval k večji prepoznavnosti slovenskih vin na ruskem trgu in je predstavljal prvi korak na poti plasiranja slovenskih vin na rusko tržišče.