Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Srednja Azija /

Politično sodelovanje z državami Srednje Azije

REPUBLIKA KAZAHSTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992. Za odnose s Kazahstanom je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi, ki je glavni sogovornik kazahstanskem Ministrstvu za zunanje zadeve in drugim deležnikom v Kazahstanu glede političnega sodelovanja med državama. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Republike Kazahstan Kasimu-Žomartu Tokajevu vročil 3. septembra 2019.
Bilateralni odnosi se osredotočajo tudi na izgradnjo gospodarskega sodelovanja, od leta 2011 potekajo redna zasedanja Slovensko-kazahstanske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko sodelovanje.
Do prvega meddržavnega obiska na najvišji ravni je prišlo maja 2002, ko je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev obiskal Slovenijo. Iz Slovenije sta Kazahstan doslej obiskala dva predsednika republike, prvič septembra 2002 in drugič novembra 2009.
V Almatyju je aktiven Konzulat RS na čelu s častnim konzulom.
 

KIRGIŠKA REPUBLIKA

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 20. septembra 1992, glavni sogovornik Kirgizistanu s področja političnega sodelovanja pa je slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je  poverilna pisma predsedniku Kirgiške republike Sooronbaju Žeembekovu vročil 13. februarja 2020. 
Do političnih srečanj med državama pogosto prihaja ob robu multilateralnih dogodkov. Veleposlaništvo v Moskvi pomaga pri iskanju skupnih političnih, gospodarskih interesov ter možnostih za sodelovanje na drugih področjih ter na ta način skrbi za nenehen razvoj in nadgradnjo odnosov med državama.
Do srečanj na ravni predsednikov države in predsednikov vlad je doslej prišlo septembra 2010 in septembra 2011, obakrat v New Yorku, ZDA. Ministra za zunanje zadeve sta se srečala ob robu Münchenske varnostne konference v februarju 2019.
 

REPUBLIKA TADŽIKISTAN

Slovenija je diplomatske odnose s Tadžikistanom vzpostavila 4. aprila 2002, pri čemer je za stike s Tadžikistanom zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma predsedniku Tadžikistana Emomaliju Rahmonu vročil 20. novembra 2018.
Politično sodelovanje med Slovenijo in Tadžikistanom je dobro. Do srečanj med državama pogosto prihaja ob robu mednarodnih dogodkov. Najvišja meddržavna srečanja so doslej potekala na ravni ministrov za zunanje zadeve.
 

TURKMENISTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 11. novembra 1993, za odnose s Turkmenistanom pa je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je 17. junija 2018 poverilna pisma vročil predsednici parlamenta (Majlis) Gülşat Mämmedovi. Bilateralno sodelovanje je pridobilo na zagonu junija 2014, ko je Turkmenistan z gospodarsko delegacijo obiskal predsednik Slovenije Borut Pahor, kar je najvišji slovenski obisk v Turkmenistanu doslej, v 2015 je sledil povratni obisk predsednika Turkmenistana Gurbangulija Berdimuhamedova.  Obisk, ki je bil namenjen krepitvi političnih in gospodarskih odnosov med državama, bodo v prihodnje dopolnila in nadgradila zasedanja Slovensko-turkmenistanske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje.
 

REPUBLIKA UZBEKISTAN

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 16. januarja 1995, za odnose z Uzbekistanom pa je zadolženo slovensko veleposlaništvo v Moskvi. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je poverilna pisma 11. junija 2019 vročil ministru za zunanje zadeve Republike Uzbekistan Abdulazizu Khafizovichu Kamilovu
V maju 2019 izvedene politične konzultacije v Ljubljani so potrdile vzajemen interes za krepitev sodelovanja zlasti na gospodarskem pa tudi drugih področjih, kot turizem, upravljanje z vodami, mladi, medkulturni in medverski dialog. Krepi se sodelovanje na področju študijskih in akademskih izmenjav.
V Taškentu v Uzbekistanu od marca 2011 uspešno deluje  podružnica slovenske nepridobitne nevladne organizacije Regionalni dialog, ki  ima pomembno svetovalno vlogo pri implementaciji reform na področju pravosodja in je s strokovnim prispevkom dragocen element povezovanja med državama.
V Taškentu je aktiven Konzulat RS na čelu s častnim konzulom.