Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Ruska federacija /

Ruska federacija

Bilateralno gospodarsko sodelovanje med dr┼żavama

V zadnjih letih je v Ruski federaciji zabele┼żena zmerna gospodarska rast, kljub omejevalnim ukrepom EU in ZDA, ter povratnim ruskim protekcionisti─Źnim ukrepom za podporo doma─Źe proizvodnje in nadome┼í─Źanje uvoza ter previdnim pristopom k tujim nalo┼żbam. Pri sodelovanju z ruskimi podjetji veljajo specifi─Źne okoli┼í─Źine poslovanja in mednarodna konkurenca.

Slovenija je v odnosu do Ruske federacije zavezana k usmeritvam zunanje politike EU, s tem, da na podlagi svoje suverenosti z njo vzpostavlja in razvija bilateralne odnose. Med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo poteka kontinuiran dialog. Redna sre─Źanja na visoki ravni prispevajo h krepitvi vsestranskega dvostranskega sodelovanja med dr┼żavama. Pomemben instrument poglabljanja sodelovanja na trgovinsko-gospodarskem in znanstveno-tehni─Źnem podro─Źju predstavlja medvladna komisija, ki ji sopredsedujeta minister za zunanje zadeve Republike Slovenije in minister za digitalni razvoj, zveze in mno┼żi─Źne komunikacije Ruske federacije. Zadnje zasedanje komisije je potekalo junija 2019  Sloveniji.

Rezultati dobrega sodelovanja med dr┼żavama se odra┼żajo skozi statisti─Źne pokazatelje. Rusija je 9. najpomembnej┼ía trgovinska partnerica Slovenije. Obseg blagovne menjave med dr┼żavama je v prvih desetih mesecih leta 2019 zna┼íal 1,97 milijarde EUR, kar pomeni 28% pove─Źanje glede na leto 2018. Na krepitev blagovne menjave vpliva predvsem pove─Źanja uvoza energentov iz Ruske federacije, zmanj┼íevanje slovenskega izvoza v zadnjih letih pa je posledica lokalizacije proizvodnje v Rusiji kot posledice mednarodnih sankcij. 41% slovenskega izvoza predstavljajo farmacevtski izdelki, 85 % uvoza predstavljajo mineralna goriva ter aluminij.

Ruska federacija se nahaja na 5. mestu po vrednosti slovenskih neposrednih nalo┼żb v tujini. Njihova vrednost je konec leta 2018 zna┼íala 356,8 mio EUR, kar jo uvr┼í─Źa po vi┼íini slovenskih investicij takoj za trge nekdanje Jugoslavije. Vrednost neposrednih nalo┼żb iz Ruske federacije v Slovenijo je konec leta 2018 zna┼íal 188,6 mio EUR oz. +4% glede na predhodno leto. Rusija sodi med klju─Źne trge slovenskega turizma in je na 10. mestu po ustvarjenem ┼ítevilu turisti─Źnih no─Źitev. Na turisti─Źnem sejmu MITT 2018 v Moskvi je Slovenija prejela nagrado "Best Spa Destination".

Gospodarsko sodelovanje Slovenije z ruskimi regijami podpirajo memorandumi o sodelovanju, ki jih sklepa Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Trenutno jih je v veljavi  devet: z Moskovsko, Samarsko, Leningrajsko, Altajsko, Uljanovsko, Jaroslavsko in Vladimirsko pokrajino, Republiko Tatarstan ter mestom Moskva.

Poslovno okolje

Ruski trg velja za dokaj specifi─Źnega, ─Źesar se morajo zavedati podjetja, ki nanj vstopajo. Pri odpiranju predstavni┼ítev in podjetij je priporo─Źljivo sodelovati s pravniki/ svetovalci, ki lahko izvedejo postopek odpiranja in pripravo potrebnih aktov v treh do petih tednih. Upo┼ítevati je potrebno postopke za registracijo in ureditev delovne vize tako za slovenske dr┼żavljane, kot za tuje zaposlene v predstavni┼ítvih. Stro┼íki delovanja predstavni┼ítva ali podjetij so visoki (zlasti v Moskvi in ve─Źjih regijskih centrih), mednarodna konkurenca je mo─Źna.
Te┼żave pri poslovanju podjetij predstavljajo pogosti pregledi delovanja tujih podjetij s strani najrazli─Źnej┼íih administrativnih (dav─Źnih, sanitarnih ipd.) dr┼żavnih organov in pogosto spreminjanje oz. dopolnjevanje poslovne in dav─Źne zakonodaje.

Med osrednjimi dejavniki pravno- institucionalnega okolja, ki zavirajo hitrej┼ío modernizacijo ruskega gospodarstva in u─Źinkovitej┼íe delovanje tujih gospodarskih subjektov, velja izpostaviti te┼żavnost, nepreglednost in kompleksnost javne uprave ter dr┼żavne administracije na vseh nivojih (zveznem/ federalnem, regionalnem in lokalnem), arbitrarno tolma─Źenje zakonodaje in predpisov s strani administrativno-upravnih organov, nekonsistentnost pri izvr┼íevanju posameznih upravnih in administrativnih predpisov (spreminjanje ┬╗pravil igre┬ź) in pogosto povzro─Źanje dodatnih nepreglednih in zapletenih procedur pri upravno-administrativnih postopkih najrazli─Źnej┼íih vrst.

V Rusiji imamo konzulate, na ─Źelu s ─Źastnimi konzuli v Sankt Peterburgu, Ni┼żnem Novogorodu in Jekaterinburgu ter rusko-slovenski poslovni klub v mestu Togliatti.

Koristne povezave:

- Izvozno okno: informacije o poslovnem okolju Rusije, sodelovanju s Slovenijo, poslovanju na ruskem trgu, ustanavljanju dru┼żb, poslovnih prilo┼żnostih v Rusiji

Slovensko-ruski poslovni klubi v Togliatti