Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
26.11.2014  

Svetovni dnevi slovenskega jezika v Moskvi, 3.–6. december 2014

V prvem tednu decembra 2014 bomo tudi v Moskvi obeležili festival Svetovni dnevi slovenskega jezika. Slovenščina, ki je uradni jezik najbolj zahodne slovanske dežele, se bo v tem tednu predstavila v več kot 50 mestih po svetu – povsod, kjer je mogoče študirati slovenščino na univerzitetni ravni. 

 

Projekt v Moskvi pripravlja Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik iz Ljubljane v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Moskvi, Filološko fakulteto MGU Lomonosova v Moskvi in Založbo Goga iz Novega mesta.

Ker je letošnji festival posvečen slovenskemu jeziku, je Center v sodelovanju z lektorati slovenščine po svetu pripravil priročnik za prvi stik tujcev s slovenščino. Ruska različica, ki nosi naslov Словенский в кармане (Žepna slovenščina), je nastala s sodelovanjem študentov slovenščine na Sanktpeterburški državni univerzi in Moskovski državni univerzi Lomonosova, ki so knjižico pod mentorstvom profesoric prevedli. Cilj je rusko javnost pobližje seznaniti s slovenskim jezikom, Slovenijo in možnostjo študija slovenščine v Rusiji. Knjižica hkrati predstavlja tudi odličen prvi stik s slovenščino in Slovenijo za poslovne partnerje slovenskih podjetnikov v Rusiji.

V okviru obeležitve Svetovnih dni slovenskega jezika bodo v Moskvi organizirani naslednji dogodki:

sreda

3. december ob 19.00

PREDSTAVITEV KNJIGE ŽEPNA SLOVENŠČINA - СЛОВЕНСКИЙ В КАРМАНЕ

Lokacija:

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Moskvi, Ul. Malaja Dmitrovka 14/1, Moskva

Dolgoletna profesorica slovenščine na moskovski univerzi Olga Sergejevna Plotnikova bo orisala začetke slovenistike na moskovski univerzi ter njeno stanje danes. Sledila bo predstavitev knjižice Словенский в кармане (Žepna slovenščina) ter Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik iz Ljubljane, ki je priročnik izdal. Večer bodo zaključili študentje slovenščine z interpretacijo poezije Kajetana Koviča, s čimer se bomo poklonili tudi pesnikovemu ustvarjanju, ki se je pred kratkim končalo.

Vljudno vabljeni!

Prosimo, če vašo prisotnost na dogodku potrdite do torka, 2. decembra 2014 na e-mail andreja.banutai(at)gov.si oz na Tel: +7 495 730 95 10.

petek

5. december ob 19.00

LITERARNI VEČER

Lokacija:

Vseruska državna knjižnica tuje literature M. I. Rudomina, Nikolojamskaja ul. 1, Moskva

Literarno branje: Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj

Kantavtorski nastop: Vlado Kreslin

Povezovanje, predstavitve avtorjev: Jelka Ciglenečki

Prevodi: Žana Perkovskaja, študentje katedre za slovenistiko MGU

Vljudno vabljeni!

Prosimo, če nam vašo prisotnost na dogodku potrdite do srede, 3. decembra 2014 na e-mail andreja.banutai(at)gov.si oz na tel: +7 495 730 95 10.

sobota

6. december ob 18.00

KONCERT KANTAVTORJA VLADA KRESLINA

Lokacija:

Klub ArteFAQ, Bolshaya Dmitrovka, 32, Moskva

Več na:  http://www.artefaq.ru/events/837/

Vljudno vabljeni!

Prosimo, če nam vaš interes za udeležbo na koncertu sporočite do četrtka, 4. decembra 2014 na e-mail andreja.banutai(at)gov.si oz na tel: +7 495 730 95 10.