Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Izobra┼żevanje /

Izobra┼żevanje

Veleposlani┼ítvo v sodelovanju s pristojnimi in┼ítitucijami skrbi za promocijo slovenskega izobra┼żevanja in znanosti v Ruski federaciji ter nudi pomo─Ź pri vzpostavljanju stikov med partnerskimi ustanovami na slovenski in ruski strani.

Klju─Źno podlago za sodelovanje na tem podro─Źju predstavlja Sporazum med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ruske federacije o sodelovanju v kulturi, znanosti in izobra┼żevanju, ki je bil podpisan v Moskvi 17. novembra 1995, in v skladu s katerim strani podpisujeta dvoletne programe sodelovanja na omenjenih podro─Źjih (Program sodelovanja v kulturi, znanosti, izobra┼żevanju in ┼íportu v obdobju 2016-2018).

Prav tako je veleposlani┼ítvo aktivno tudi na podro─Źju sodelovanja med Evropsko unijo in Rusko federacijo v kulturi in izobra┼żevanju. V tem okviru redno sodeluje na dogodkih, ki jih organizirajo dr┼żave ─Źlanice skupaj z Delegacijo Evropske unije v Moskvi.  

 

Štipendije Republike Slovenije za ruske študente

V skladu z omenjenim sporazumom Slovenija vsako leto nameni dolo─Źeno ┼ítevilo mese─Źnih ┼ítipendij ruskim ┼ítudentom. Podrobnej┼íe informacije o pogojih in na─Źinu prijave lahko najdete na spletni strani Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobra┼żevanja in usposabljanja (CMEPIUS).

 

Slovenski jezik v Rusiji

Veleposlani┼ítvo posebej intenzivno vzdr┼żuje stike z dvema univerzama v Ruski federaciji, kjer predavajo slovenski jezik, in z njima izvaja skupne projekte:

In┼ítitucija, ki v Sloveniji skrbi za vzdr┼żevanje stikov z lektorati slovenskega jezika, oskrbovanje z literaturo in organizacijo dogodkov, je Center za sloven┼í─Źino kot drugi tuji jezik, ki deluje v okviru Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Center ┼íiri vedenje o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi v mednarodnem okviru, spodbuja mednarodno slovenisti─Źno raziskovanje, organizira strokovna in znanstvena sre─Źanja ter razvija celotno infrastrukturo za doseganje, preverjanje in potrjevanje znanja sloven┼í─Źine kot drugega/tujega jezika.

 

Te─Źaji slovenskega jezika

Vse informacije o te─Źajih sloven┼í─Źine lahko najdete na spletni strani Centra za sloven┼í─Źino, u─Źbeniki pa so na voljo v knjigarni Filozofske fakultete. Obstaja tudi mo┼żnost u─Źenja sloven┼í─Źine na daljavo, ki ga organizira Ministrstvo za izobra┼żevanje, znanost in ┼íport. Za popotnike po Sloveniji je na voljo internetna stran Slovenian For Travelers, kjer so zbrani osnovni izrazi pogovorne sloven┼í─Źine. Digital Dialectics je spletna stran, ki nudi posameznikom individualno u─Źenje osnov sloven┼í─Źine.

V ┼íolskem letu 2018/2019 smo na veleposlani┼ítvu ponovno vzpostavili dopolnilni pouk sloven┼í─Źine za otroke slovenske skupnosti.

 

Kontakt: +7 495 737 6355, e-po┼íta: sloembassy.moscow(at)gov.si  

Uporabne povezave