Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Politi─Źno sodelovanje /Ruska federacija /

Politi─Źno sodelovanje z Rusko federacijo

 

Protokol o vzpostavitvi diplomatskih odnosov med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo je bil podpisan 25. maja 1992, odprtje slovenskega veleposlaništva v Moskvi pa je sledilo 24. junija 1992.


Odnosi med Republiko Slovenijo (RS) in Rusko federacijo (RF) so tradicionalno dobri in prijateljski. Dr┼żavi sta v slabih tridesetih letih razvili vsestransko sodelovanje in izmenjali ┼ítevilne obiske na razli─Źnih ravneh. Med drugim je predsednik RF Vladimir Putin obiskal Slovenijo julija 2016, predsednik RS Borut Pahor se je mudil na uradnem obisku v Ruski federaciji februarja 2017, predsednik vlade RS Marjan ┼áarec pa septembra 2019. Redni politi─Źni dialog med ministrstvoma za zunanje zadeve poteka na podlagi letnih na─Źrtov delovnih konzultacij.

Med dr┼żavama je vzpostavljeno tudi medparlamentarno sodelovanje. V Dr┼żavnem zboru RS je oblikovana skupina prijateljstva z RF, v Dr┼żavni dumi pa deluje poslanska skupina za stike z slovenskim dr┼żavnim zborom.

Slovesnosti ob obele┼żitvi spomina na ruske ┼żrtve v 1. svetovni vojni pri Ruski kapelici na Vr┼íi─Źu se vsako leto udele┼żita visoka ruska politi─Źna delegacija in delegacija Ruske pravoslavne cerkve. Ob njeni 100. obletnici leta 2016 se je sve─Źanosti udele┼żil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je zatem odkril ┼íe spomenik ruskim ┼żrtvam v spominskem parku ┼Żale v Ljubljane.

V okviru obiska v Moskvi je predsednik vlade RS Marjan ┼áarec septembra 2019 odkril Spomenik slovenskim ┼żrtvam v Ruski federaciji v Parku zmage.

Pomemben element povezovanja med dr┼żavama v kulturi je Forum slovanskih kultur s sede┼żem v Ljubljani.

V kontekstu nadaljnje krepitve dvostranskih odnosov z RF Slovenija razvija tesnej┼íe sodelovanje tudi s posameznimi ruskimi regijami. V zadnjih letih je tako postopoma ┼íirila mre┼żo ─Źastnih konzulov. Konzulati na ─Źelu s ─Źastnimi konzuli so vzpostavljeni v Sankt Peterburgu, Ni┼żnem Novgorodu in Jekaterinburgu.