Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Kazahstan /

Kazahstan

Dvostransko gospodarsko sodelovanje z Republiko Kazahstan

Slovenija bele┼żi med dr┼żavami Centralne Azije najve─Ź bilateralnega gospodarskega sodelovanja s Kazahstanom, ki je s svojo velikostjo (16 milijonski trg),  in energetskimi potenciali za Slovenijo perspektiven in zanimiv gospodarski partner. Kazahstan se je konec leta 2019 uvrstil na 44. mesto med zunanjetrgovinskimi partnericami Slovenije. V zadnjih letih je razviden trend rasti blagovne menjave med dr┼żavama, z razmerjem vprid izvozu, vendar kljub temu ostaja relativno skromen in ponuja ┼ítevilne prilo┼żnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja.

Pri razvijanju gospodarskega sodelovanja med dr┼żavama pomembno vlogo predstavlja komisija za gospodarsko sodelovanje, katere zadnje zasedanje je potekalo  junija 2018 v Kazahstanu.

Kot najbolj perspektivna podro─Źja gospodarskega sodelovanja velja izpostaviti farmacijo, informacijske in telekomunikacijske tehnologije, nove tehnologije, sodobne re┼íitve v energetiki (energetska u─Źinkovitost), okolje-varstvo, gradbeni┼ítvo in turizem.

Septembra 2015 je bil v Almatyu odprt konzulat Republike Slovenije na ─Źelu s ─Źastnim konzulom, deluje pa tudi Kazahstansko-slovenski poslovni klub.

Koristne povezave:
-    Izvozno okno ÔÇô informacije o poslovnem okolju v Kazahstanu, poslovnih prilo┼żnostih, poslovanju s Slovenijo

-    Kazahstansko-slovenski poslovni klub