Veleposlaništvo RS Moskva /Novice /
31.08.2017  

Vabilo k sodelovanju v gospodarski delegaciji ob obisku regije Novosibirsk

V začetku novembra 2017 Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ruski federaciji organizira obisk regije Novosibirsk. Osrednji namen obiska je nadaljnji razvoj gospodarskih odnosov med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo. Sodelovanje med državama bo tudi v ospredju uradnega srečanja z guvernerjem regije ter z vodji relevantnih ministrstev.

Novosibirsk je največja občinska uprava v Ruski federaciji. Mesto Novosibirsk se s 1.602.900 prebivalci uvršča na tretje mesto po številu prebivalcev v Rusiji. Novosibirsk se nahaja ob stiku gozdne stepe in naravnih območij gozdov, na planoti Priobsk ter ob dolini reke Ob. Lokacija mesta je na preseku ključnih transportnih koridorjev, ki tradicionalno gospodarsko povezujejo različne ruske regije: tako v smeri vzhod-zahod (bajkalska zvezna avtocesta M-51) ter sever-jug (zvezna avtocesta M-52 - trakt Chuisky ter plovna reka Ob).

Gospodarstvo Novosibirskega temelji na industriji, trgovini, storitvah, transportu, gradbeništvu, znanosti in znanstvenih storitvah. Kljub odsotnosti večjih podjetij, ki bi se v regiji ukvarjala s pridobivanjem surovin, se mesto uspešno razvija. Prav zaradi tega je Novosibirsk edinstven med sibirskimi mesti.

Industrija Novosibirska je osnovana na predelovalnih ter znanstveno-intenzivnih industrijskih panogah. Poglavitne industrijske panoge so letalska industrija, jedrska industrija, inženirska industrija, energetska industrija, predelava kovin in farmacevtska industrija. Regija je tudi ena glavnih dobaviteljic jedrskega goriva na svetovnem energetskem trgu.

V preteklih letih je Novosibirsk dosegel precejšen napredek na področju stanovanjske gradnje. Mesto je eno vodilnih v Rusiji pri zagotavljanju novih gradenj. V letu 2016 je skupna površina novih gradenj obsegala 1.527,9 tisoč kvadratnih metrov, vključno s 144 tisoč kvadratnih metrov individualnih stanovanjskih gradenj. Z namenom uresničevanja nacionalnega projekta dostopnih in udobnih nastanitev za ruske državljane ter prehoda na integriran teritorialni razvoj so bila obsežna območja mesta dodeljena integrirani stanovanjski gradnji.

Prednostne usmeritve za implementacijo projektov v regiji Novosibirsk so: proizvodnja novih materialov, prehranska in predelovalna industrija, proizvodnja novih gradbenih materialov in izgradnja zgradb, obdelava lesa, proizvodnja papirja in kartonskih izdelkov, recikliranje sekundarnih surovin in gospodinjskih odpadkov, proizvodnja mehanizacije in strojne opreme, proizvodnja medicinskih pripomočkov, biotehnologija in biofarmacija ter lahka industrija.

Želeli bi vas povabiti k sodelovanju v okviru uradnega obiska regije. Vljudno vas prosimo, da nas o svoji pripravljenosti za sodelovanje obvestite do 1. oktobra 2017. Kontaktna oseba za organizacijo obiska: Natalia Momot, ekonomska svetovalka na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Ruski federaciji, +7 495 730 9514, + 7 916 020 6050, natalija.momot(at)gov.si