Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Novice /
18.02.2016  

Literarni ve─Źer z Ivom Svetina

V po─Źastitev praznika kulture je Veleposlani┼ítvo republike Slovenije v Moskvi, v sodelovanju s Centrom knjige na Vseruski knji┼żnici za tujo knji┼żevnost Rudomino, organiziralo literarni ve─Źer s slovenskim pesnikom, pisateljem, dramaturgom in predsednikom Dru┼ítva slovenskih pisateljev Ivom Svetino. Veleposlanik republike Slovenije Primo┼ż ┼áeligo, ki je dogodek otvoril, je ob tem poudaril, da smo Slovenci narod, ki na dr┼żavni ravni praznuje praznik, posve─Źen kulturi in velikemu pesniku Francetu Pre┼íernu. Zavedamo se, da nas morda brez na┼íe kulture sploh ne bi bilo ve─Ź. Ob tem se spominjamo dogodkov, ki so nas zaznamovali kot narod, spominjamo se prvih knjig in zapisov. Kultura in slovenski jezik sta nas zaznamovali kot narod, na to smo lahko ponosni in to moramo vzdr┼żevati in prena┼íati iz roda v rod.

 

Posebni predstavnik predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina za mednarodno kulturno sodelovanje na ruskem zunanjem ministrstvu Mihail  ┼ávidkoj je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da je Slovenija zaradi svoje geografske lege, na sti─Źi┼í─Źu razli─Źnih kultur zahodnega in slovanskega sveta, akumulirala prednosti ene in druge. Tudi v okviru nekdanje skupne dr┼żave je bila samosvoja in med drugim tudi skozi materin jezik utrjevala svoje kulturne vrednote. Ustvarjalno delo pesnika Franceta Pre┼íerna pa ji je odprlo vrata literarnega kluba svetovnega pomena, kar dokazuje mo─Ź in v─Źasih prednost prizadevanj na kulturnem podro─Źju pred drugimi sferami.

 

Evgenij Rezni─Źenko, izvr┼íilni direktor In┼ítituta prevodov Rudomino je poudaril pomen poezije kot univerzalnega sprevodnika plemenitih idej in duhovnih vzponov ─Źlove┼ítva, ki naj bi nam ┼íe naprej nakazovala ─Źustveno pot do izpopolnjevanja sveta.

Na koncu je slavnostni gost ve─Źera Ivo Svetina, ki je udele┼żencem prebral pet svojih pesmi, posve─Źenih ljubezni, izpostavil pomen Pre┼íernove poezije, ki predstavlja svetovni vrhunec. Pre┼íeren se je v zelo kratkem ─Źasovnem obdobju uvrstil na Olimp in sicer v okviru raznovrstnega pesni┼íkega ┼żanra, ki ga sestavljajo gazele, epi, soneti, skratka tradicije Evrope in vzhoda.