Veleposlaništvo RS Moskva /Veleposlaništvo /

Veleposlaništvo

Poslopje, v katerem se nahaja današnje veleposlaništvo se nahaja na ulici Mala Dmitrovka, v hiši št. 14.  Zgradba je vila iz začetka 19. stoletja in zaščiten arhitekturni spomenik.  Stavba stoji v bližini ozemlja starega veleposlaniškega dvora, kjer so nekoč prebivali tuji odposlanci pri ruskem carju.  Prav tako je nedaleč stran Uspenska pot in cerkev Smrti Božje Matere v Putinkah s petimi kupolami iz leta 1652.  Po stari tradiciji so se pred odhodom na misije v daljne dežele ruski diplomati udeležili bogoslužja ravno v njej.

Mala Dmitrovka je tudi znana po cerkvi Rojstva Božje Matere v Putinkah iz leta 1670, ki je enkratna stavba s šestimi šotorastimi strehami – zadnja svoje vrste, ki je bila zgrajena v Rusiji.  Prav tako na ulici domuje biser ruske secesije, bivši Klub trgovcev iz leta 1908, ki je zdaj znamenito gledališče Lenkom.  V hiši št. 12 je v začetku 1830-ih živel znani dekabrist, princ Mihail Orlov, ki ga je pesnik Aleksander Puškin večkrat obiskal.  Ulica je bila všeč tudi pisatelju in dramaturgu Antonu Čehovu, ki je med 1890 in 1892 živel v hiši št. 29, kjer je napisal zgodbi Dvoboj in Oddelek št. 6.

Danes Malo Dmitrovko obdajata Bulevarni obroč in Vrtni obroč.  Tako je lahko dosegljiva z osebnim ali javnim prevoznim sredstvom, še posebej s Puškinskega trga, kjer se nahajajo tri postaje podzemne železnice:  "Puškinska", "Tverska" in "Čehovska".