Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Izredni dogodki /COVID-19 /

Rusija

Ruska vlada je do nadaljnjega za─Źasno prepovedala vstop v Rusko federacijo tujim dr┼żavljanom. S tem povezano so ruski organi za─Źasno ustavili tudi izdajanje vizumov.

Nekatere izjeme:
- akreditirano osebje tujih diplomatskih predstavni┼ítev in konzulatov, mednarodnih organizacij in njihovih predstavni┼ítev v RF ter njihovi dru┼żinski ─Źlani
- vozniki v mednarodnem cestnem prometu
- letalsko in ladijsko osebje
- osebje na vlakih
- ─Źlani uradnih delegacij
- imetniki obi─Źajnih zasebnih vizumov, izdanih v zvezi s smrtjo o┼żjega dru┼żinskega ─Źlana v Rusiji
- o┼żji dru┼żinski ─Źlani (zakonci, star┼íi, otroci, posvojenci, posvojitelji), rejniki in rejenci dr┼żavljanov Ruske federacije,
- osebe, ki v Rusiji stalno prebivajo
- osebe, ki tranzitirajo prek letali┼í─Ź in za to ne potrebujejo vizuma
- tuji dr┼żavljani, ki v Rusijo potujejo na zdravljenje ali imajo v Rusiji bli┼żnje sorodnike, ki potrebujejo oskrbo

Za podrobne informacije se obrnite na pristojno rusko veleposlaništvo.

Ve─Ź o vstopu tujih dr┼żavljanov v Rusko federacijo v ─Źasu epidemije lahko preberete tukaj: http://ps.fsb.ru/general/info.htm

Ruska federacija je do nadaljnjega prekinila vse redne mednarodne letalske povezave.

Vsi, ki vstopijo oziroma se vrnejo v Rusijo iz dr┼żav s potrjenimi oku┼żbami z novim koronavirusom, morajo o svojem prihodu seznaniti ruske organe po telefonski ┼ítevilki 8 800 200 01 12 ali po telefonski ┼ítevilki pristojnih lokalnih organov.

Od 15. 7. 2020 morajo vsi tuji dr┼żavljani ob prihodu na ozemlje Ruske federacije predlo┼żiti medicinsko potrdilo o negativnem laboratorijskem testu na COVID-19 po metodi veri┼żne reakcije s polimerazo (PCR) v angle┼íkem ali ruskem jeziku, ki ne sme biti starej┼íe od treh dneh. ─îe tuji dr┼żavljan takega potrdila nima, mora v roku treh dneh od prihoda, opraviti test na COVID-19 v Rusiji. Ve─Ź si lahko preberete tukaj:
https://xn--80aesfpebagmfblc0a.xn--p1ai/faq/?tags=36#faq53
 

Z ukrepi in podatki o novem koronavirusu v Ruski federaciji se lahko seznanite tukaj: https://xn--80aesfpebagmfblc0a.xn--p1ai/

Ukrepi v posameznih regijah se lahko razlikujejo, zato svetujemo, da se seznanite z informacijami na spletnih straneh pristojnih lokalnih organov.

Z ukrepi mesta Moskva se lahko seznanite na teh povezavah:
https://www.mos.ru/city/projects/covid-19/
http://77.rospotrebnadzor.ru/index.php
https://mosgorzdrav.ru/

Z ukrepi mesta Sankt Peterburg se lahko seznanite tukaj:
http://78.rospotrebnadzor.ru/
https://www.gov.spb.ru/press/

 

 

 

 

Belorusija

Za obve┼í─Źanje o ukrepih  glede novega koronavirusa v Belorusiji je pristojno Ministrstvo za zdravje, ki dnevno objavlja aktualne novice o ┼ítevilu oku┼żenih in splo┼ínih ukrepih. Svetujemo, da spremljate informacije na spletni strani organa: http://minzdrav.gov.by/ru/sobytiya/

Na mednarodnem letali┼í─Źu v Minsku pristojne slu┼żbe merijo telesno temperaturo potnikov, po potrebi opravljajo intervjuje in teste potnikov, ki ka┼żejo znake obolelosti, ter ukrepajo na podlagi ugotovitev.  https://airport.by/priletausim/Prevention


Predlagamo, da sledite tudi informacijam in navodilom slovenskih organov: https://www.gov.si/podrocja/zdravje/preventiva-in-skrb-za-zdravje/obvladovanje-nalezljivih-bolezni/koronavirus/

Kazahstan

Kazahstan postopoma odpravlja omejitve, ki so jih uvedli za prepre─Źevanje ┼íirjenja COVID-19, a v dr┼żavi ┼íe vedno bele┼żijo dnevno rast novih primerov COVID-19, zato svetujemo pozornosti in izvajanje socialnega distanciranja in preventivnih ukrepov. Od 1. 6. je odprta ve─Źina restavracij, hotelov, trgovskih centrov itd. s za epidemiolo┼íko situacijo prilagojenimi kapacitetami. Za poro─Źanje o aktualnih epidemiolo┼íkih razmerah je pristojen Nacionalni center za javno zdravje Ministrstva za zdravje Republike Kazahstana: https://hls.kz/.

Potovanje brez vizumov v Kazahstan je do novembra 2020 za─Źasno prekinjeno. Kazahstanska meja je v veliki meri zaprta za tuje dr┼żavljane, z zelo omejenimi izjemami ÔÇô diplomati,  neposredni dru┼żinski ─Źlani kaza┼íkih dru┼żin, imetniki dovoljenja za prebivanje in nekaterimi, ki so zaposleni v podjetjih v kriti─Źnih panogah.

Ob vstopu v dr┼żavo je obvezno testiranje za COVID-19, obi─Źajno z dvodnevno obvezno karanteno. Posamezniki, ki ka┼żejo simptome COVID-19 ali so pozitivni na COVID-19 bodo hospitalizirani, ostali so obvezni do nadaljnje 12-dnevne samo-izolacije na domu, obvezna je uporaba aplikacije  Smart Astana  za spremljanje izvr┼íevanja omejitve gibanja.

Doma─Źe letalske povezave so bile obnovljene 25. 5. Na letali┼í─Źih se meri telesna temperatura. Omejeno se izvajajo mednarodni leti. Kljub odpravi izrednih razmer so po dr┼żavi ┼íe vedno v veljavi karantenski ukrepi, vklju─Źno s kontrolnimi to─Źkami, ki omejujejo potovanja v NurSultan, Almaty in druge regije.

 

 

Kirgizija

Za tujce velja omejitev vstopa v dr┼żavo, vklju─Źno za tiste, ki imajo v Kirgiziji dovoljenje za stalno bivanje. Izjeme so lahko tuji dr┼żavljani z o┼żjim dru┼żinskim ─Źlanom, ki je kirgi┼íki dr┼żavljan (zakonec, star┼í, otrok) v kolikor posedujejo uradno dokazilo o sorodstvenem razmerju. Ob vstopu v dr┼żavo je uvedena obvezna tridnevna karantena v dr┼żavnih objektih, ki ni sledi 14-dnevna samoizolacija na domu.

Vlada Kirgi┼íke republike je sporo─Źila, da lahko tujci do 1. julija 2020 ostanejo v dr┼żavi ne da bi za to potrebovali izstopni vizum. Za dodatne informacije je pristojen Vizni center Ministrstva za zunanje zadeve (Ulica Togolok Moldo 10, Bishkek, + 312-66-30-70, e-visa(at)mfa.gov.kg). O aktualnih koronavirusnih razmerah v dr┼żavi poro─Źa Ministrstvo za zdravje: http://med.kg/ru/koronavirus.html.

Republi┼íka uprava za civilno letalstvo in letali┼í─Źe Manas sta za sredino junija napovedala obnovitev rednih mednarodnih letov v omejenem ┼ítevilu, ki jih napovedujejo Turkish Airlines, Aeroflot, FlyDubai. Priporo─Źamo spremljanje spletnih strani letalskih prevoznikov. Ministrstvo za zdravje Kirgi┼íke republike je predlagalo uvedbo zahtevka po obveznem zdravni┼íkem potrdilu o  COVID-19, ki ne sme biti starej┼íe od  3-5 dni pred prihodom v dr┼żavo. S 5. 6. so obnovljeni doma─Źi leti.

 

 

Tad┼żikistan

Oblasti so uvedle za─Źasne omejitve za vstop tujih dr┼żavljanov v Tad┼żikistan. 

Vsi mednarodni redni leti v Tad┼żikistan in iz njega so od 20. marca za─Źasno ustavljeni. Kopenski mejni prehodi med Tad┼żikistanom in sosednjimi dr┼żavami so zaprti za potnike. Ministrstvo za zunanje zadeve je sporo─Źilo, da je veljavnost vizumov in registracija tujih dr┼żavljanov v Tad┼żikistanu za─Źasno podalj┼íana, dokler se epidemiolo┼íke razmere ne stabilizirajo, ve─Ź informacij o postopku je na voljo na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve Tad┼żikistana, https://mfa.tj/en/main/view/5921/information-on-the-extension-the-visa-of-validity-and-registration-of-foreign-citizens.

 

 

Turkmenistan

V Turkmenistanu uradno ni registriranega primera bolezni COVID-19. Zaradi svetovnega zdravstvenega stanja je kot odgovor na COVID-19 vlada Turkmenistana uvedla stroge omejitve potovanj in obvezno karanteno. Za─Źasno so ustavljeni vsi mednarodni leti v in iz Turkmenistana, kopenske meje so zaprte za potni┼íki promet, ravno tako mednarodno morsko pristani┼í─Źe v Turkmenbashiju. V ve─Źjih sredi┼í─Źih, vklju─Źno z Ashgabatom, so bile vzpostavljene kontrolne to─Źke prometne policije, preverja se telesna temperatura udele┼żencev v cestnem prometu,  na notranjih letih in po ┼żeleznici. Kot previdnostni ukrep v zvezi s COVID-19 bo turizem v Awazi (na Kaspijskem morju) omejen predvidoma do 31. avgusta.

Po napovedih se mednarodni leti ne bodo obnovili vsaj do 20. junija, vstop v Turkmenistan bo mogo─Ź le ob predlo┼żitvi negativnega zdravni┼íkega potrdila o COVID-19, ki ne bo starej┼íe od 24 ur od za─Źetka potovanja.

 

 

Uzbekistan

Uzbekistanske oblasti so odpravile nekatere omejevalne ukrepe za zajezitev ┼íirjenja COVID-19,  odvisno od stopnje ogro┼żenosti - dr┼żava je razdeljena na rde─Źo, rumeno in zeleno cono.  Policijska ura je bila v vseh regijah podalj┼íana do 15. junija, ne glede na cono. O aktualnih epidemiolo┼íkih razmerah v dr┼żavi  poro─Źa Ministrstvo za zdravje Uzbekistana: http://coronavirus.uz/ru.

┼áe vedno veljajo vsi preventivni ukrepi vzdr┼żevanja fizi─Źne razdalje, no┼íenje mask, merjenje telesne temperature na vhodu v javna poslopja. Delovanje restavracij je omejeno na dostavo, omejena je uporaba  javnega prevoza (avtobus, taksi, metro). Nadzor nad gibanjem osebnih avtomobilov med regijami je poostren. Medregijska potovanja z osebnimi avtomobili so prepovedana. Izjema je vstop in izstop iz mesta Ta┼íkent v regijo Ta┼íkent in obratno. Od 1. 6. je v rumenih in zelenih conah omogo─Źen "doma─Źi" turizem.

Vsi mednarodni komercialni leti v dr┼żavo in iz nje so za─Źasno ustavljeni. Turkish Airlines je napovedala, da bo z 10. junijem obnovila lete v izbrane dr┼żave, vklju─Źno z Uzbekistanom. Predlagamo spremljanje spletnih strani letalskih prevoznikov.