Veleposlaništvo RS Moskva /Politično sodelovanje /Belorusija /

Politično sodelovanje z Belorusijo

Državi sta diplomatske odnose vzpostavili 23. julija 1992. Slovenija Belorusijo nerezidenčno pokriva iz Moskve. Izredni in pooblaščeni veleposlanik Branko Rakovec je vročil poverilna pisma predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku 20. maja 2019. 

Odnosi med državama so dobri in prijateljski. Državi sodelujeta tako na političnem, gospodarskem, kulturnem kot drugih področjih. V zadnjih letih je prišlo do precejšnjega napredka v odnosih med državama, o čemer pričajo srečanja in konzultacije med predstavniki obeh ministrstev za zunanje zadeve, prvi dve srečanji mešane medvladne komisije za gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje ter odprtje konzulata Belorusije na čelu s častnim konzulom v Ljubljani. Avgusta 2012 je bil v Mladinskem letovišču in zdravilišču Rdečega križa Slovenije Debeli rtič prvič izveden program rehabilitacije beloruskih otrok, prizadetih zaradi dolgotrajnih vplivov jedrske nesreče v Černobilu iz leta 1986. Državi sodelujeta tudi v okviru Foruma slovanskih kultur.

Slovenija je posebno pozornost Belorusiji posvečala tudi v času svojega predsedovanja Svetu Evrope v letu 2009. V vlogi predsedujočega Odboru ministrov Sveta Evrope se je v Minsku mudil takratni minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ki je skupaj z namestnico generalnega sekretarja Sveta Evrope Maud de Boer-Buquicchio odprl tudi Informacijsko točko Sveta Evrope.