Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Gospodarsko sodelovanje /Belorusija /

Belorusija

Dvostransko gospodarsko sodelovanje z Republiko Belorusijo

Belorusija se je konec leta 2019 uvrstila na 53. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnericami. Kljub temu, da vrednosti ne odra┼żajo gospodarskih potencialov, je v zadnjih letih razviden trend rasti blagovne menjave in vrednosti neposrednih investicij med dr┼żavama. Razmerje blagovne menjave je dale─Ź vprid izvozu, pri ─Źemer kar 38% predstavljajo farmacevtski proizvodi, med uvoznimi izdelki pa prevladujejo umetna in sinteti─Źna vlakna.

V gospodarskih odnosih med dr┼żavama je zelo pomembno delovanje medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehni─Źno sodelovanje, katere 8. zasedanje je potekalo februarja 2020 v Republiki Sloveniji.

Prilo┼żnosti za okrepitev medsebojnega sodelovanja glede na izkazan interes in potenciale obstajajo predvsem na podro─Źju in┼żeniringa, energetike, logistike in tranzita, avtomobilske industrije, farmacije in kemi─Źne industrije, informacijskih in telekomunikacijskih tehnologij, kovinsko-predelovalne industrije, prehrambene industrije in turizma.

V letu 2015 je bil v Minsku odprt konzulat Republike Slovenije, na ─Źelu s ─Źastnim konzulom, leta 2011 pa slovensko-beloruski poslovni klub.   

Koristne povezave:
-    Izvozno okno ÔÇô informacije o poslovnem okolju v Belorusiji, poslovnih prilo┼żnostih, poslovanju s Slovenijo