Veleposlani┼ítvo RS Moskva /Izredni dogodki /COVID-19 in GOSPODARSTVO /

Razmere s koronavirusom se vsakodnevno razvijajo, prav tako ruske oblasti na federalni kot na regionalni ravni sprejemajo vedno nove ukrepe v podporo dr┼żavljanom in gospodarstvu, kar vna┼ía negotovost v dejavnosti podjetij.

V pomo─Ź pri navigiranju skozi razli─Źne ukrepe predlagamo, da si ogledate ─Źasovni in sektorski pregled vladnih ukrepov v podporo gospodarstvu v ─Źasu pandemije COVID-19, ki ju je pripravilo AEB (Association of European Businesses), zadnja posodobitev 29.5.2020:

┬Ě ─Źasovni pregled
┬Ě sektorski pregled.

Informacije o vladnih podpornih ukrepih na podro─Źju gospodarstva na federalni ravni kot tudi splo┼íne sanitarne in epidemiolo┼íke informacije so dostopne in se dnevno posodabljajo na spletnih straneh:

┬Ě Vlade Ruske federacije
┬Ě Ministrstva za zdravstvo Ruske federacije
┬Ě Rospotrebnadzora.

Informacije o podpornih ukrepih na podro─Źju gospodarstva na ravni moskovske mestne oblasti kot tudi splo┼íne sanitarne in epidemiolo┼íke informacije na mestni ravni so dostopne in se dnevno posodabljajo na spletnih straneh:

┬Ě ┼Żupana Moskve
┬Ě Moskovske mestne uprave.

Predlagamo da spremljate tudi spletne strani mednarodnih zdru┼żenj podjetij, prisotnih v Rusiji:

┬Ě AEB (Association of European Businesses), ki v ─Źasu pandemije tako svojim ─Źlanom kot tudi drugim evropskim podjetjem nudi posebno podporo. AEB je vzpostavil tudi COVID-19 hotline, ter omogo─Źa izmenjavo dobrih praks in izku┼íenj med podjetji.

┬Ě KPMG (Global network of independant member firms, offering audit, tax and advisory services), ki poro─Źa o ukrepih ruskih oblasti in objavalja nujna sporo─Źila.

Obvestilo o olaj┼íanju omejitev glede vra─Źanja visoko usposobljenih tujih strokovnjakov, z delovnim dovoljenjem, v Rusko federacijo

Vlada Ruske federacije je 25.6.2020 olaj┼íala omejitve glede vstopa tujcev v dr┼żavo. Predsednik vlade Mishustin je podpisal ukaz, na podlagi katerega se visoko usposobljenim tujim strokovnjakom, z delovnim dovoljenjem v RF, dovoli vstop v dr┼żavo.

Tujim strokovnjakom je dovoljen enkratni vstop v dr┼żavo na podlagi posebnega seznama, ki ga morajo zvezni izvr┼íni organi, odgovorni za delodajalca ali kupca storitev tujega strokovnjaka, poslati Zvezni varnostni slu┼żbi in Ministrstvu za notranje zadeve Ruske federacije. Potrebno je tudi navesti kontrolno to─Źko na─Źrtovanega vstopa v dr┼żavo in datum prihoda. Tuji strokovnjak mora imeti pri sebi poleg potnega lista tudi veljavno pogodbo o zaposlitvi ali pogodbo za opravljanje del ali storitev.